Wydarzenia / Imprezy samochodowe - Supercar Club Poland
Ikona logowania

Goodwood FOS 2019

Kiedy potrzebujemy dobrze zjeść i nasycić oczy estetyką krajobrazu, w ciemno kierujemy się do północnych Włoch. Perfekcji i skuteczności nie musimy szukać dalej jak za zachodnią granicą. Z kolei Francja na zawsze pozostanie dla nas areałem żyznym w różnorodność fenomenalnych dróg i gościnnych château. Nikt natomiast nie rozumie tak dobrze motoryzacji jak Brytyjczycy, utrwala słowem i obrazem, momentami pasjonackich spotkań i rozmów. Taki właśnie jest Festiwal Prędkości w Goodwood, geniusz organizacji bazujący nie na sztywnych regułach i wytycznych sponsorów, a wyczuciu organizatora, uczestników i umiejętnej spontaniczności. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem wszystkiego, co spotkało nas na polach Goodwood i zgodnym klubowym głosem stwierdziliśmy, że za rok tutaj wrócimy.

2019-07-15

Stawka większa niż życie

Gentlemen, start your madness! W historii wyścigów samochodowych nie było drugiego tak zażartego i niebezpiecznego, weryfikującego odwagę i humanitaryzm uczestników. Maszyny w nim uczestniczące muszą wykazać się niebywałą wytrzymałością, dlatego ich przygotowanie pochałania ogromne ilości czasu, know-how i pieniędzy. Sponsorzy zaangażowani w finansowanie startu zawodników należą do czołówki grup kapitałowych w Polsce (patrz, pierwszy plan). Witaj na Wrak Race Supercar Club Poland. Edycja 2019 należała do szczególnie udanych, co w tym przypadku należy rozumieć, że nikomu nic sie nie stało. Wygrać znaczy tu bowiem więcej niż przeżyć. Szampan na podium jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze.

2019-06-28

Galeria

VIII Plenum KC SCC

Drogie Towarzyszki Klubowiczki i drodzy Towarzysze Klubowicze! W tym szczególnym dla naszego Aktywu dniu, VIII rocznicy powołania do życia Klubu, będącego namacalnym odbiciem natchnionej idei, która przyświecała naszemu wybitnemu założycielowi, towarzyszowi Hołowczycowi, pragnę Wam z całego serca podziekować. Podziękować za trud, który wkładacie w rozwój organizmu społecznego, w krzewienie etosu dobrego kierowcy, człowieka pracy i czynu. Podziękować za wiatr odnowy, który siłą żywiołu przynosi nam zmiany - umiejętności prowadzenia, mentalności kierowcy i relacji międzyludzkich. Pragnę to powiedzieć z całą stanowczością - NIE USTAWAJCIE w tym dziele! Jesteście kwiatem społeczności kierowców! To Wam będą stawiać pomniki! To o Was historia napisze - oni zmienili motoryzację, to im winniśmy sie przyglądać jako wzorcom. Na Waszych barkach widmo Klubu przenoszone jest do kolejnych miast i osad, odmieniając lud kierujący pojazdami samochodowymi. Tymczasem, wznosząc toast za nasz kolektyw, proszę z głębi swego jestestwa. Jak stal hartujmy nasze serca i umysły. Spoglądajmy w tym samym kierunku i ramię w ramię zmierzajmy do wspólnego celu. Niech blichtr kapitalistycznego świata nie zasłoni Wam wzroku na wartości nadrzędne. Zwycięstwo jest blisko! Sztandar wnieść! Do hymnu!

2019-06-14

Galeria

Szybcy i skuteczni

Zwycięzcy są na mecie. Banał? Wydawałoby się, że tak, jednak wiedzieć a rozumieć to dwa różne stany umysłu. Szczególnie początkujący w motorsporcie przedkładają prędkość, jej maksymalizację, ponad pokorę dla fizyki i ograniczonych umiejętności. Dlatego na ostatnim szkoleniu torowym dla Klubowiczów pracowaliśmy nad stabilnym tempem, szukaniem kompromisu między obcinaniem sekund a powtarzalnością przejazdów. Przymiotem dobrego kierowcy, jak agenta z licencją na zabijanie, jest niezawodnie naciskać spust. Ale także wiedzieć, kiedy tego nie robić.

2019-05-27

Serce i umysł

Odkładając chwilowo kluczyki na półkę, skierowaliśmy się do miejsca, które przywodzi na myśl 2017 rok. Pamiętacie? Gran Turismo Michelin, tematyczna klubowa podróż przez Niemcy, Włochy i Austrię, której trasę wyznaczały restauracje z najsłynniejszymi kulinarnymi gwiazdkami na świecie. Jedna z nich jaśnieje w Polsce, w Warszawie, od niedawna w konstelacji placu Trzech Krzyży. Kilkunastuosobowa grupa Klubowiczów odwiedziła pracownie kulinarną Wojciecha Modesta Amaro, człowieka którego przedstawiać nie trzeba, ale należy głośno doceniać za redefiniowanie polskiej kuchni w nowatorski sposób. To miejsce, o którym sam Wojciech mówi, że natura spotyka się z nauką, a niepowtarzalny smak potraw pochodzi z eksplorowania bioróżnorodności i łączenia zapomnianych już składników. Tani marketing? Kilkanaście momentów kulinarnych nie pozostawiło nam złudzeń - to miłość do kuchni i wielki kompozytorski intelekt. Utrwalone na każdym talerzu.

2019-05-02